• MAREJ

Montroy Andersen DeMarco completes construction of $3.75m Symrise NY Studio & Fragrance Lab.


New York, NY — Architect Montroy Andersen DeMarco (MADGI) has completed the construction of Symrise’s NY Studio, a $3.75 million, high-end office and laboratory space. Symrise is the world’s third-largest supplier in the fragrance and flavorings market. The newly renovated space is located at 505 Park Ave., at 59th St. in Manhattan.

MADGI took Symrise’s existing underutilized and outdated space spread through two floors of 505 Park and consolidated it into a streamlined, attractive, non-hierarchical set of flexible offices on the 15th floor. The result is a more efficient, open-plan for 37 employees.

“Symrise required a space that would align more with its dynamic corporate culture and bring together various departments formerly located on separate floors,” said Steven Anderson, MADGI’s principal. “To address this need, we created a large open space with only seven private offices – five for perfumers and two for executives. Clear glass walls visually integrate private offices into the overall space, while low partitions of the 30 workstations within the open-plan section encourage collaboration and accelerate decision making.”

Symrise has reduced its real estate cost, as the new office is half the size of the previous one. JRM Construction Management served as construction manager for the project. The M/E/P engineer was 2LS Consulting Engineers, and Severud Associates was the structural engineer.

The new studio houses the central social space combined with a reception area, multiple conference and meeting rooms, an open office section, seven private offices, a fragrance laboratory, a pantry, a privacy phone room, an IT room, and an elevator lobby.

“The main design challenge was to help the client transition from a traditional corporate environment to an open collaborative plan, create maximum comfort, and find elements that will make it attractive. Another was separating the laboratory space from the administrative area, so that scents from one area do not impact the other,” said MADGI project manager and designer Elizabeth Zagarello. “It was achieved by separating the lab, located on the west side of the floor, from the administrative areas on the east and south of the building core.”

This configuration helps isolate the lab to prevent scents from getting out (or in, from the cafeteria area on the other side of the floor). In addition, a split HVAC system creates positive air pressure inside the lab space and other negative zones within the office that prevent pollutants, such as cafeteria smells, from traveling into the lab. The glass fronts in the private offices and at the entrance to the reception area feature a black Gemino integrated GX system hardware and frames, also by EuroOffice. A double-glazed system with higher acoustical properties was used in the permanent conference room. Due to the high density of the workstations being in an open area, adequate sound insulation was vital. It was achieved by the installation of Pyrok Star Silent finish on the slab of the ceiling.

The social area has a feature wall behind the reception desk with a company logo on it. This feature wall was installed by stacking decorative ceramic pieces in a pattern which looks like stylized perfume bottles. Tiles are produced by the Japanese company Kowa Collection; it is the only installation of this product in the United States. Both the client and the designers focused on incorporating sustainable materials and systems into the design – all specified lighting is LED with controls to maximize efficient use of them, the majority of the specified elements of the design came from local sources (including lighting, furniture, and finishes) with few exceptions.

The reception desk was custom designed and includes an unfinished textured stone front that is accentuated with LED lights. It has a warm-tone glass top that is incorporated into a round column next to the desk. Both columns in the main social space feature product displays built into enclosures of those columns and they have a textured plaster finish. A “graphic wall” that begins next to the reception desk and separates the social space from the open-layout offices received a finish that allows custom presentations and temporary installations of graphic materials. The wall is a background for attachable promotional materials; it is made of glass and gypsum board. The furniture in this area is by Knoll.The executive furniture, open workspace furniture, and furniture in the perfumers offices is produced by Knoll. The public social space and the main conference room features multifunctional and adjustable furniture by Resource Furniture and Spanish manufacturer Viccarbe, both designed in a residential style. “The tables, for example, can be converted based on the situation, with adjustable heights and expandable size,” said Zagarello. “So the tables in the large conference room can be folded and placed separately along the walls or combined into a large boardroom-type table.” Wide planks dark-stained oak floor is installed in public areas and a vinyl woven carpet in a contrasting light sand color by Chilewich was installed in the offices and open plan area. Symrise has its own elevator lobby, which MADGI also designed. A “digital wall” is a textured translucent glass wall. It is one’s first introduction to Symrise when getting into the elevators. Two projectors behind the glass and RGB LED lights give Symrise unlimited possibilities with colors and images presented on the glass. The glass wall is by Bendheim and the RGB lighting is by GVA Lighting.

Computerized storage systemSymrise New York Studio’s perfumers and chemists work with approximately 40,000 chemical and fragrance components stored in bottles. Storing, accessing, managing, tracking, and controlling climate and security for such extensive inventory is a challenge that called for an automated system. Faced with a limited available space within its new Park Ave. office, Symrise consulted with a material handling and storage consultant Innovative Material Handling (IMH), which recommended a system developed by Modula, one of the leading manufacturers of automated storage solutions, based in Lewiston, ME.

The selected system included two Modula Sintes1.7 computerized storage units.While selecting the optimal solution, Symrise, Modula and IMH had to take into consideration a typical office ceiling height, which is lower than that of usual industrial spaces where chemical storage systems are most often installed. They also considered the weight of the storage units, which exceeds standard weight-bearing rating for floors in office buildings. To address these challenges, architect Montroy Andersen DeMarco and structural engineer Severud Associates designed a floor reinforcement composed of additional steel beams installed in the space directly below the new storage system.

According to Modula US CEO, Miguel Fabra, “The two Modula Sintes1.7 units store all 40,000 component bottles, thus freeing storage space throughout the entire lab and office. The system includes 15 licenses for warehouse management software, which provides item traceability so all lab personnel can query inventory from their desks."

The Sintes units are equipped with laser pointers that indicate the specific bottles ordered, when the bottle trays arrive at each storage unit’s retrieval position. These solutions eliminate waste of time as well as excessive bending and stooping, because all required materials are swiftly, automatically located and delivered to a comfortable, ergonomic retrieval position.

#MontroyAndersenDeMarco #2LSConsultingEngineers #SeverudAssociates #JRMConstructionManagement #SymrisesNYStudioJRMConstructionManagement

17 views

Phone: 781.740.2900| Fax: 781.740.2929 

© Copyright 2014 Mid Atlantic Real Estate Journal. All Rights Reserved.